Vés al contingut

LES FESTES DE LA MAGDALENA

Què són les Festes de la Magdalena

Les principals festes de la ciutat de Castelló són les que commemoren la seva fundació que, denominades festes de de la Magdalena, estan declarades d'interès turístic internacional. Són nou dies de festa que s'estructuren des del tercer dissabte de Quaresma fins al quart diumenge d'aquest període.

 

Activitats de les Festes de la Magdalena

El nucli de la celebració és la Romería dels Canyes, amb la participació de desenes de milers de castellonencs que cada any rememoren el fet fundacional tornant al solar dels seus avantpassats, en el turó de la Magdalena, d'aquí la seva denominació. Aquest costum va tenir en els seus principis un caràcter penitencial que encara es conserva avui dia.

Al costat de la Romería cal destacar el protagonisme de les Gaiates, monuments de llum exclusius de Castelló, que desfilen en la nit del tercer diumenge de Quaresma i s'instal·len en diferents places al llarg de tota la setmana de festes.

Com a festa gran que és, el dia de la Magdalena té una gran vespra, amb la celebració de la Cavalcada del Pregó, cavalcada anunciadora de la festa que es transforma en una desfilada en la qual participen els diferents col·lectius de la ciutat. Tota una mostra etnològica de tradicions, folklore i costums locals en la qual també destaca la participació dels diferents pobles de la província.

Durant tota la setmana se succeeixen els concerts, els espectacles pirotècnics entre els quals es troba el seu reconegut concurs internacional de mascletaes Ciutat de Castelló, la fira taurina, les desfilades de carros engalanats de les Colles, les actuacions de grups de teatre de carrer, les revetlles i les diferents mostres gastronòmiques. Destaca en les festes de la Magdalena el certamen de circ al carrer, la Desfilada Internacional d'Animació o el Festival Internacional de Música de Festa. Nou dies intensos que culminen l'últim cap de setmana amb la celebració de l'ofrena a la patrona, la Mare de Déu del Lledó, i el Magdalena Vítol, espectacle final que suposa una particular forma de posar punt i final a unes festes que es caracteritzen pel seu alt grau de participació popular.

FESTES DE LA MAGDALENA